torstai 12. tammikuuta 2017

Lapsen kehitys.

1-3:
Hienomotoriikka:  Lapsi aloittaa kääntelemään sivuja yksivuotiaana ensiksi monta sivua kerrallaan, mutta kaksivuotiaana hän osaa jo kääntää yhden sivun kerrallaan. Lapsi alkaa nopeasti kiinnostumaan erilaisista esineistä ja alkaa kokoomaan niistä torneja aloittaen muutamasta palikasta ja lopulta tornista voi tulla isokin. Lapset rakastavat värejä ja heidän on myös tärkeä harjoitella kynäotetta. Jo kaksivuotias osaa pitää kynää helposti kädessä ja osaa käyttää sitä aikalailla oikein.

Karkeamotoriikka: Lapsi aloittaa liikumisen syntymästään, joka kehittyy ajan mittaa paremmaksi askel kerrallaan. 1-vuotias osaa jo seistä ilman tukea, mutta ei osaa vielä kävellä itsenäisesti, mutta harjoittelee jo kävelemistä vanhempien avulla. Myös ensi askeleet tulevat vuoden ikäisenä. Lapsen tasapaino myös kehittyy ja pian lapsi oppii myös juoksemaan ja potkimaan palloa. Kolmevuotias lapsi on jo kehittynyt taitavaksi kävelijäksi ja samalla hän on oppinut hyödyntämään jalkojaan taitavasti.  3 vuotiaana lapsi opettelee myös pyöräilemään ja pelaamaan haastavampia pelejä vaikeammassa maastossa.

MITEN VOISIN TUKEA:  Tukisin lapsen motorista kehitystä 1-3 osalta siten, että tekisin kortit joissa olisi erilaisia tehtäviä joita lapsen tulisi harjoitella. Esimerkiksi; kortissa lukee ulkopelit, jolloin rakentaisin päivän sen mukaan mitä kortissa on lukenut. Lapsen iän huomioiden leikkisimme heille sopivia leikkejä. Esimerkiksi:


Puheen kehitys: 1 Vuotias lapsi reakoi puheeseen jokeltelemalla ja ilmeillä, mutta tämä itse ääntelee itkemällä, jokeltelemalla ja yskimällä. Lapsen ääntelystä huomaa kuinka tämä yrittää ottaa mallia normi puheesta. Tästä lapsi saa hyvän perustan opetella puhumaan. Jo 2 vuotiaana lapsi ymmärtää puhetta ja alkaa yleistämään asioita. Myös tässä iässä  eleet ovat mukana ja lapsi ottaa vastaan pienimuotoisia kehotuksia. Lapsi puhuu 2 vuotiaana kaikesta preesensinä, mutta pian tämä alkaa käyttämään verbejä ja substantiiveja. Lapsen puhe muuttuu 2. vuotiaana jo aika selkeäksi. 3 Vuotiaana lapsi oppii käyttämään käskyjä ja kieltoja ja osaa nimetä hänelle kerrottuja esineitä. 3 vuotiaan puhe on jo todella selkeää ja monipuolista. Lapsi alkaa käyttämään sanoja ja eleitä samaan aikaan. Lapsi alkaa kertomaan omia satuja.

MITEN VOISI TUKEA: 1- 3 vuotiasta voisi tukea puheen kanssa puhumalla tälle mahdollisemman paljon, sekä kertomalla tarinoita ja leikkimällä erilaisia pelejä.
Esimerkiksi: Leikkisin lapsen kanssa lääkärileikkiä ja kysyisin häneltä mitä asineitä meillä on ja jos hän ei tiedä niin kerron hänelle mikä esine on kyseessä.

SOSIALLISTA KEHITYSTÄ:  Alle 1 vuotias ajattelee, että hän, äiti ja isi on sama henkilö kunnes 9 kuisena hän alkaa vieraantumaan vanhemmista. Tällöin hän tajuaa, että hän ja vanhempansa ovat erillisiä ihmisiä. Myös muut ihmiset alkavat kiinnostamaan 1 vuoden ikäisenä. Puheen kehittyessä lapsi oppii tutustumaan muihin lapsiin ja kommunikoi heidän kanssaan. Jotkin lapsista tykkää mielummin leikkiä yksin mutta suurin osa haluaa leikkiä yhdessä muiden kanssa. Lapsi oppii luomaan sosiallisia suhteita 3 vuoden ikäisenä.

KUINKA TUEN LAPSEN SOSIALLISTA KEHITYSTÄ(1-3):  Tukisin lapsen sosiallisuutta leikkimällä lasten kanssa helppoja piirileikkejä joissa he pääsisivät osallistumaan itse. Esimerkiksi: Lorujen leikkien avulla kuten körö körö kirkkoon tai hämä-hämä-häkkileikin avulla.

3-5.V
  Hienomotoriikka: Lapsi oppii  3 vuotiaana käyttämään mm. saksia, liimaa ja nitojaa. 4-5 vuoden iässä lapsi aloittaa myös numeroiden ja kirjainten tutkiskelun ja harjoittelun. Lapsi rakentelee legoilla kolmiulotteisia hahmoja ja rakennelmia, jonka avulla  hän oppii hahmottamaan asioita.

 Karkeamotoriikka: 3 vuotias lapsi monipuolistaa ja harjoittaa taitojaan opettelemalla juoksemaan takaperin ja sivuttain, myös kiipeilemistä lapsi harjoittelee. Lapsi harjoittelee uusia taitojaan erilaisilla radoilla sekä erilaisten leikkien avulla. Tällöin lapsi pysyy perässä kun leikkii kavereidensa kanssa. On todella tärkeä, että lapsi oppii käyttämään jalkojaan monipuolisesti, jottei häntä alettaisi syrjiä. 4-5 vuotiaana lapsen tasapaino on jo kehittynyt ja hän selviää pienen matkan puomilla kävellen.

MITEN VOISIN TUKEA MOTORIIKKAA:
Hieno: Järjestäisin askartelua jossa lapset tekisivät helppoja mosaiikki töitä. Tällöin heidän pitäisi harjoitella sekä saksien ja liiman käyttöä, mutta myös asettelemista
Karkea: Voisin tukea 3-5 vuotiaan lapsen motoriikkaa viemällä heidät erilaiseen maastoon mihin he eivät ole tottuneet ja järjestää heille erilaisia tehtäviä kuten pallonheittoa sinne.
 Valitsisin vaikeamman maaston jotta lapset oppivat kävelemään sielläkin.

PUHEEN KEHITYS: 3-5 vuotiaan lapsen puhe on jo ymmärrettävää ja heidän puheensa alkaa jo muistuttamaan aikuisen puhetta. Heidän puheessaan  on mukana sanaluokat, taivutusmuodot, sekä aikamuodot. Lapsen puhe kehittyy paremmin mitä monipuolisemmin hänen kanssaan keskustelee. Lapsi ymmärtää aikuisten kysymyksiä jos aikuinen puhuu heille rauhallisesti ja kärsivällisesti. Lapsi osaa myös kertoa esineiden ja asioiden paikkoja ja osaa kertoa mikä esine on kysymyksessä. Esimerkiksi: "barbit on laatikossa". Lapsi pitää myös tarinoiden kertomisesta ja kertookin usein päivästään muuttamalla tarinaa hieman. Lasten mielikuvitus vaikuttaa myös lapsen tarinoihin ja samalla nuketkin heräävät henkiin.

MITEN TUKISIN 3-5 VUOTIAAN PUHETTA:
Tukisin 3-5 vuotiaan puhetta erilaisilla tarinoilla ja leikeillä. Esimerkiksi: Esittäisin kysymyksen kuten: " sano 2 lelua mitkä tulee mieleesi?" tai "Kädessäni on kaksi autoa minkä värisiä ne ovat?"
Leikkieni tavoitteena on laajentaa lapsien sanavarastoa, sekä lauseiden ymmärrystä.

 5-6.V:
Hienomotoriikka:  5-6vuotias lapsi muovailee ja rakentelee massasta erilaisia hahmoja. Lapsi osaa käyttää sujuvasti erilaisia askartelu tavaroita ja tietää itse kuinka niitä hyödynnetään. Lapsi osaa myös naulata nauloja pehmeään puuhun.  5-6 vuotias tykkää myös rakennella erilaisia majoja.

Karkeamotoriikka: 5-6 Vuotiaan lapsen karkeamotorinen kehitys on todella laaja. Esikoulussa oleva lapsi oppi kuitenkin vielä paljon uutta, sillä tämä oppii uimaan, hiihtämää ja luistelemaan kunnolla.  Myös jalkapallo ja koripallo on lapselle mieliksi.

KUINKA TUKISIN 5-6 V MOTORIIKKAA:
Hieno: Antaisin lapsille erilaisia muovailu tehtäviä ja piirros tehtäviä. Esimerkiksi: annan lapsille mallin vaikkapa autosta ja pyydän heitä muovailemaan sen.
Karkea: Jakaisin lapset kahteen ryhmään ja järjestäisin leikkimielisen jalkapallo pelin, jossa käytettäisiin erilaisia tyylejä kävellä tai juosta, myös pallon koko vaihtelisi.

5-6 VUOTIAAN PUHEEN KEHITYS:  5-6 vuotiaan lapsen sanavarasto on todella laaja, se voi olla  jopa 14 000 sanaa.  Lapsen puhe on selkeää ja hänen kanssaan voi käydä jo pitkiäkin keskusteluita. Lapsi osaa jo neuvotella asioista  ja tämän lauseen muodostus on kokonaista lukuun ottamatta yksittäisiä sanavirheitä. Lapsi voi oppia myös lukemaan ääneen. 6- vuotias osaa jo taivutusmuodot ja niitä opetellaan lisää koulussa.

KUINKA TUKISIN 5-6 VUOTIAAN PUHETTA: Tukisin 5-6 vuotiaan lapsen puhetta erilaisilla sanaleikien ja lorujen avulla. Esimerkiksi: riimittelyn avulla siten, että he täyttävät puutuviin kohtiin sanoja. (Minulla on kotona __________)

Sosiaalinen kehitys: 3-6 vuotiaana sosiallinen kehiitys  on vilkasta aika, sillä ajattelun kehittyessä lapsi oppii myös ilmaisemaan itseään ja osaa ottaa muutkin huomioon. Lapsi leikkii paljon ja kieli mahdollistaa sosiaalisen kanssa käymisen ikätovereiden  ja aikuisten kanssa. Lapsi opettelee toimimaan ryhmässä muiden kanssa ja alkaa ystävystymään muiden lasten kanssa. Ystävät ovat lapselle todella tärkeitä, sillä hän oppii vuorovaikutus taitoja ja kiintymystä. Lapsi oppii jakamaan leluja ja pyytää mielellään muitakin lapsia leikkimään kanssaan.
 
KUINKA TUEN SOSIALLISTA KEHITYSTÄ(3-6): Tukisin lapsen kehittymistä erilaisten ryhmä leikkien avulla. Kuten: Liikenne valo leikillä. Leikin idea on ajaa mielikuvitus autolla ja ottaa kanssa ajajat huomioon ettei satu kolareita, myös värit ja liikenne säännöt tulevat leikin myötä tutuksi.


TEMPERAMENTINPIIRTEET: 

Aktiivisuus: Vaihtelee ihmisestä riippuen. Aktiivisuus on sitä voimaa ja nopeutta miten ihminen liikkuu ja tekee asioita. Esimerkiksi: Toinen siivoaa huoneen nopeasti, jotta aikaa sääsytyisi muihinkin askareisiin, kun taas toisella kestää huoneen siivous kauemmin.

Herkkyys: kertoo kuinka herkkä ihminen on ja kuinka herkästi hän aistii toisten tunnetilat

Lähestyminen & vetäytyminen: Helposti lähestyttävä henkilö pitää uusiin ihmisiin tutustumisesta kun taas vetäytyvä ihminen viihtyy enemmän omissa oloissaan tai jo entuudestaan tuttujen henkilöiden seurassa.

Keskittyminen: Helposti häiriintyvä henkilö ei pysty keskittymään jos usea asia kilpeilee hänen huomiostaan, toisinkuin hyvä keskittyjä pystyy keskittymään niin paljon lukemiseen, ettei kuule mitä ympärillä tapahtuu.

Sopeutuvuus: Sopeutuva ihminen ei hätkähdä jos tämän rutiineja muutetaan tällöin hän vain sopeutuu uuteen tilanteeseen. Toisin kun heikosti sopeutuva ei pidä yhtään jos rutiineita muutetaan ja vastustaa kaikkea uutta.

Mieliala: Jokaisella on oma perusluonteensa. Toiset ovat pessimistisiä ja hymyttömiä, kun taas toiset ovat aina iloisia.

Intensiivisyys: Ihmiset näyttävät tunteensa eri tavalla. toiset voimakkaasti ja dramaattisesti ja toiset eivät lainkaan.

Rytmisyys:  Jollekin rytmisyys on tärkeää he saattavat mennä samaan aikaan nukkumaan joka päivä kun taas toiset joustavat aikataulujensa kanssa.

Sinnikkyys: Sinnikäs yksilö vie aloittamansa asian loppuun, mikä tarkoittaa, että ihminen on jäykkä ja kykenemätön luovuttamaan. Lyhytjänteinen ihminen vaihtaa tehtävästä toiseen nopeasti, mikä tarkoittaa, että tämä louvuttaa helposti, mutta osaa olla joustava.