sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Lapsen ja lapsiryhmän ohjaaminen (t.4)

Lapsi tarvitsee ohjaamista, jotta oppisi kaiken tarpeellisen. Aina lapsen tai lapsi ryhmän ohjaaminen ei ole helppoa. Ohjattavalle annetaan mahdollisuus osallistua ja tehdä rohkeasti itse. Ohjatessa aikuisen tulee kohdata lapset aidosti ja kiireettömästi. Tämän pitää ottaa myös kaikki lapset huomioon ohjatessaan, sillä osa lapsista saattaa tarvita tiukempia ohjeita ja toiset säikähtää jo pienistä käskyistä. Aikuisen pitää luoda lapselle turvallinen ympäristö   jossa hän voi olla huoletta.  
   Noin. 2 vuotiaana lapsi hakeutuu jo muiden seuraan ja tällöin hän alkaa ottamaan mallia muista lapsista ja aikuisista. Tällöin lasta voidaan opettaa uusiin asioihin ryhmän kautta, jossa on lapsia joiden täytyisi oppia vaikkapa potkimaan palloa, mutta myös niitä jotka osaavat jo potkia palloa. Tällöin lapsi voi katsoa vertaisiaan ja hahmottaa kuinka hänenkin tulisi toimia. Ryhmässä lapsi oppii myös toimimaan ja käyttäytymään muiden lasten kanssa.  Pienryhmissä lapsille voidaan opettaa  paljon kaikenlaista toiminnallista, mutta myös paljon rauhallisiampiakin asioita.   Ryhmiin jaetaan erilaisia ihmisiä, jotta lapset oppisivat toimimaan myös erilaisten ihmisten kanssa. Erilaisissa ryhmissä muodostuu erilaisia ja uusi suhteita lasten välille.
  Lasta ohjatessa pitää puhua selkeästi, rauhallisesti ja tarkistaa, että lapset ovat kuunnelleet ja ymmärtänyt ohjeet oikein. Ohjeita kannattaa kertoa vähitellen, sillä edes aikuiset eivät ymmärrä jos kaikki ohjeet sanotaan kerralla, vaan kannattaa jakaa ohjeet pienempiin osiin. Lapsien kanssa saa olla luova ja kannattaa vaihtaa ohjaus tapoja, ja etsiä juuri tuolle lapselle tai lapsi ryhmälle toimivin tapa kertoa seuraavasta tehtävästä.   Lapset rakastavat kun saavat pohtia mitä mahtaisi olla seuraavaksi. He kyllä ymmärtävät jos näytät vaikka kuvaa pojasta joka potkii palloa. Tällöin he ymmärtävät mitä seuraavaksi tehdään. Myös erillaiset esineet ovat lapsista mielenkiintoisia.
  On tärkeää, että kun puhuu niin muut kuuntelee, sillä ei ole mukava puhua kenenkään kanssa kilpaa ja erityisesti lasten kanssa möly saattaa nousta nopeasti ylivoimaiseksi. Lapsia voidaan rauhoittaa monella tavalla , mutta itse hakisin koko ryhmän huomiota kun haluan kaikkien keskittyvän. Tällöin kannattaa vaikkapa alkaa tekemään jotakin outoa ääntä, jotta lapset kiinnittävät huomionsa sinuun ja lopettavat keskustelunsa.
 
  Esimerkki:  PIIRTÄMINEN: 
Laitan paperit ja paksut liidut odottamaan lapsia. Kun lapset saapuvat huoneeseen annan heille ensimmäisen ohjeen jossa sanon, ettei liituihin ja paperiin saa viellä koskea ja kerron,  että soitan kohta musiikkia ja pyydän heitä miettimään samalla mitä se musiikki tuo heille mieleen. Kuuntelun jälkeen pyydän lapsia piirtämään sen asian mikä heillä on mielessä. Piirtämisen jälkeen sanon lapsille, että valitsevat sopivan värin ja teemme heidän piirustuksille kehykset. Lopulta laitan lasten työt seinälle eteiseen jotta lasten vanhemmatkin näkisivät heidän lapsen piirustuksen.


  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti