lauantai 1. lokakuuta 2016

Ohjaava kasvatus ( t.2)

 A)   Ohjaava kasvatus on kasvattajan ja lapsen välistä molemminpuolista kunnioitusta. Ohjaavassa kasvatuksessa kasvattaja ottaa lapsen iän ja kehitys asteen huomioon, tällöin hän asettaa oikeanlaiset odotukset ja  rajat.  Kasvattaja pystyy tällöin perustelemaan sääntöjä ja valvomaan sääntöjen toteutumista. Sääntöjen  pohjana on kuitenkin lapsen tarpeet,  hänen mielipiteitä kuunnellen. 
  Ohjaavassa kasvatuksessa kasvattaja osaa myös myöntää virheensä ja pyytää tarvittaessa anteeksi. Heidän tulisi olla aidosti kiinnostuneita lapsesta ja heidän huolistaan. 
Ohjaavassa kasvatuksessa tarkeintä on hyväksyntä, välittäminen ja luottamus. 

 Ohjaava  kasvatustyyli on tärkeä, sillä  siinä kasvattaja ja lapsi on oikeanlaisessa yhteydessä toisiinsa. On tärkeää, että  asettaa rajoja, mutta silti kaiken takana on se, että kasvattaja rakastaa ja välittää lapsestaan, eikä antais häntä mistään hinnasta pois.  

 ESIMERKKI ->   Leikkipuisto
 Lapsi jonka kanssa olen leikki puistossa on kaksi vuotias Elli, joka haluaisi mennä isommille lapsille tarkoitettuun kiipeily telineeseen. Kerron Ellille, että hän on vielä liian pieni leikkimään kyseisessä leikki telineessä. Elli alkaa itkemään. Nostan hänet syliin ja selitän hänelle, että kun hän kasvaa  hän saa mennä leikkimään telineeseen. Kerron hänelle myös, että jos hän leikkisi telineessä häntä voisi sattua kun leikki telineessä olevan verkon silmut ovat Ellille liian isoja ja hän voisi pudota maahan ja tällöin Elliä sattuisi. Lopuksi lupaan Ellille kun tämä kasvaisi hän saa leikkiä kyseisessä leikki telineessä.

 B)   Rajat ovat todella tärkeitä, sillä lapsen tulee saada tietää mitä hän saa ja mitä hän ei saa tehdä. Välillä on hyvä asettaa tiukempia sääntöjä jos lapsi niitä tarvitsee. Säännöistä kuitenkin tulee näkyä lapselle se, että vanhemmat välittävät hänestä, mutta myös se että miten vältetään hankaluudet. Päiväkodissa lapsi oppii eniten sääntöjen avulla. Tällöin säännöt ovat todella tärkeitä, sillä usein lapset kokeilevat rajojaan ja samalla kasvattajan kärsivällisyyttä. Lapsen kanssa on hyvä keskustella miksi jokin sääntö on olemassa, jotta hän ymmärtää miksi hänen tulisi noudattaa kyseistä sääntöä.

 esimerkki: LUKUHETKI
 Vilho ja Liisa ja viisi muuta lasta ovat kuuntelemassa kun luen heille Tatu ja Patu  päiväkodissa kirjaa. Hetken päästä Vilho ja Liisa alkavat kuitenkin riitelemää ja Vilho lyö Liisaa.  Lopetan lukemisen ja pyydän Vilhoa tulemaan viereeni istumaan kauemmas Liisasta. Liisa kuitenkin alkaa irvistelemään Vilholle. Pyydän Liisaa tulemaan istumaan minun toiselle puolelle. Lopetettuani lukemisen pyydän Liisaa ja Vilhoa jäämään hetkeksi kanssani. Pyydän heitä kertomaan mitä tapahtui. Kun molemmat olivat kertoneet mitä oli tapahtunut, pyysin Heitä pyytämään toisiltaan anteeksi. Lopuksi kerron heille miksi pyysin heitä tulemaan istumaan viereeni ja kerron kuinka paljon toiset lapset häiriityivät kyseisestä välikohtauksesta. 

esimerkki 2: Ulkona Matti lähtee portista ulos juoksentelemaan kävelytielle
 Iltapäivällä joltain vanhemmalta oli jäännyt portti auki ja Matti huomasi sen ja lähti portista ulos. Nähtyäni Matin teon menen hänen luokseen ja sanon selkeästi hänelle, että tämän on tultava takaisin päiväkodin alueelle. Matti ei tottellut joten odotan, että hän tulee kohdalleni ja otan hänen kädestä kiinni ja kävelemme yhdessä  takaisin päiväkodin alueelle. Sanon Matille, että hän ei saa mennä portteista ulos ilman lupaa tai aikuista.  Kerron hänelle myös, että hänelle olisi voinnut käydä pahasti jos hän olisi päässyt autotielle asti. Kysyn häneltä miksi hänelle olisi voinnut käydä jotakin pahaa. Matti osasi viisaasti vastata , että jos tiellä olisi tullut autoja tai pyöriä. Kysyn viellä, että miltähän Matin vanhemmista olisi tuntunut jos heidän rakkaalle pojalle olisi sattunut jotakin. Koska Matilla oli usein tapana leikkiä portin vieressä ehdotin hänelle haluaisiko hän tulla leikkimään muiden lasten kanssa banaani hippaa vai haluaisiko hän mennä keinumaan ja laskemaan mäkeä. Lopulta matti meni muiden lasten kanssa leikkimään banaani hippaa. Varmiistaakseni, ettei kukaan lapsista menisi aukinaisesta portista ulos tein lapun jossa luki " Muistathan sulkea portin! kiitos !"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti